Uncategorized

5 начина да поставите здравословни граници на децата сиДа определяме граници на децата си е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме като родители. Някак ни поставя в положение „ние срещу тях“ и често се чувстваме ядосани или пък несигурни дали не ги ограничаваме прекалено много или пък твърде много им позволяваме? Къде е границата? Това е като че ли голямата дилема на съвременните родители.

Границите показват на децата какво се очаква от тях и им помагат да се съсредоточат върху задачите си. Те също учат децата да уважават както себе си, така и другите.

Поставянето на ефективни граници спрямо децата, и то по позитивен начин, е също толкова важно, колкото и определянето на граници в останалите ни взаимоотношения. И за да улесня процеса – днес ще ви споделя определени правила, които помагат да се чувстваме по-уверени в ролята на родител.

И преди да ви дам конкретните съвети, нека обясня нещо полезно от научна гледна точка:

Когато тялото ни не знае какво ще се случи във възникнала ситуация, симпатиковата ни нервна система (част от автономната ни нервна система) започва да бушува. Това означава, че сърдечният ритъм се покачва, кръвното налягане – също. Започваме да се потим. Разумният процес по вземане на решение е изцяло забранен, а от там – и обмислянето на казаното от мама или татко. В общи линии, единственото, на което сме способни, е да избягаме или да се ядосаме и да изпуснем гнева си.

Ето това се случва с детето, когато не знае какво да очаква от родителите си. И това е, което искате да избегнете.

Нека сега разгледаме и съветите, които ще ви помогнат.

 

Давайте ясни и кратки инструкции

Когато става въпрос за деца и правила, по-малкото е „повече“ – особено когато децата ви са малки. По-вероятно е детето ви да спазва 5 прости правила, отколкото 20, които не може да разбере или да си спомни.

Приоритизирането е ваш приятел. Ако в крайна сметка измислите повече от пет прости правила, изберете петте, които смятате, че са най-важни.

 

Създайте атмосфера на доверие

Създаването на доверие, когато говорим за деца, означава да водите с пример и да бъдете последователни в прилагането на правилата.

Когато детето осъзнае, че определено желателно поведение се позитивира всеки път, когато следва правилата, то ще започне да го прави, без да му напомняте.

Например: „Преди всяко лягане, трябва да измиеш зъбите си, защото така ще останат здрави.“

                   „Браво. Справи се страхотно, зъбите ти сияят“

Важно: Следвайте правила, подобни на тези, които сте създали за детето си. Така то се усеща в атмосфера на справедливост.

 

Очертайте граници

Детето ви трябва да знае какво се очаква от него. Важно е да обясните правилата и какво се случва, ако не ги спазва. Бъдете конкретни.

Например: „Ако още веднъж хвърлиш пясък по друго дете, ще се наложи да си тръгнем.“

Задължително питайте детето дали ви е разбрало. Правете това спокойно, с тона, с който сутрин му казвате „Добро утро!“.

 

Бъдете постоянни

Важно е не само вие да сте последователни с детето, но също така – вашият партньор, както и всеки друг, който прекарва повече време с малчугана. В идеалния случай детето ви трябва да очаква един и същи резултат, когато спазва правилата, независимо кой се грижи за него. (Разбира се, често реалността е друга.)

Не можете да контролирате какво правят другите хора, но е добра идея да ги уведомите за правилата, които сте създали с детето си и да помолите за уважение спрямо подхода ви.

 

Отстоявайте правилата

Това е малко трудно, но може би и най-важната стъпка, когато създаваме граници. Никой не обича да налага негативни последици, защото детето е забравило да измие зъбите си или да прибере играчките си в коша.

Важно е обаче да не се поддавате на „мили очички“, ако искате да стимулирате изграждане на позитивно поведение. Ако се поддадете, децата ще помислят, че те ви контролират и ще започнат да тестват с какво друго могат да се измъкнат.


Автор: Валентина Димитрова
Терапевт и Съосновател на Център „Нюанси“

На събитието „Как да поставим граници на децата, но да останем готини родители“ ще разгледаме темата от системна гледна точка и как родителите възприемат границите в самите тях, какви послания дават на децата си и кои са най-често срещаните противоречия, за които не винаги си дават сметка? Какво означава да си либерален родител, авторитет или строг за едно дете?

Предвидила съм конкретни примери, както и дискусия с родителите. Ще ви очаквам на 5.12 в зала “hOur space” (София).

За повече информация и билети  – 0887 73 3779 (терапевт Валентина Димитрова) или във Facebook събитието – тук.

 

 

 

Author


Avatar