Uncategorized

Трябва ли да посетим семеен консултант? Някои сигнали, че е време!Изборът да отидете на семейно консултиране може да се преживее като много голяма стъпка. Това означава да признаете, че във вашето партньорство нещата не са перфектни, което често е трудно да се направи и е страшно да се признае. И ако не сте особено запознати за каква терапия става дума, това може да се окаже объркващо за вас. Да не говорим, че може да включва полагане на  големи усилия – намиране на подходящ консултант, финансовия аспект на нещата, както и намиране на свободно време в графика на всеки. Често идеята да се посети семеен терапевт има две страни – единият или двамата партньори мислят, че това може да е
добра идея, но също така се чувстват несигурни как ще продължат – и дали техните проблеми наистина могат да бъдат решени.


Затова очертах някои често срещани проблеми, които показват, че една двойка потенциално би могла да се възползва от консултации с терапевт. 

1. Доверието е нарушено.

Една от най-честите причини за търсене на терапия на двойки е необходимостта от помощ при преодоляване на сериозно нарушение на доверието. Това може да бъде физическа изневяра; емоционална афера; може би поредица от лъжи или измама относно парите. Във всеки случай, възстановяването на основата на доверието често може да бъде подпомогнато чрез създаване на защитено пространство, в което и двете страни са свободни да изразят своята уязвимост.2. Конфликтите зачестяват. Забелязвате ли, че ритъмът на ежедневния ви живот се измества и започвате да се чувствате по-ориентирани към конфликтите? Може би това са „малки“ кавги, или пък взривовете са огромни и оставят много „драма“ след тях. Така или иначе, моделът на зачестяването е важен. Може би това е проблясък на екрана, че един от вас преминава през някаква трудност.  {Наскоро създадох пълен материал по темата.} По-важното е, че може да индикира за значителни проблеми под повърхността, които всъщност така и не успяват да се решат. При консултирането можете да се запознаете с по-продуктивни начини да се слушате и да бъдете чути. 

3. Комуникацията е лоша.

Може би откритият конфликт не е проблемът, но постоянно се чувствате неразбрани или пренебрегвани. Или може би се чувствате сякаш дори нямате представа какво се случва с вашия партньор; той или тя може да бъде вече като непознат. Една от често срещаните погрешни схващания във взаимоотношенията е, когато единият партньор вярва, че другият трябва автоматично да знае какво иска или от какво има нужда . Да се ​​научите да общувате открито и ясно в терапията за вашите емоционални нужди, може да ви помогне да засилите връзката си. Затова и често един от най-осезаемите резултати от терапията е повишаване на комуникацията и значително подобрение на нейното качество. Семейният терапевт ще ви помогне да започнете да се свързвате, чувате и разбирате много по-добре всеки ден.


4. Нещо определено не е наред, но не сте сигурни какво или защо.


Както и при индивидуалната терапия, понякога терапията за двойки е полезна не само за решаване на проблеми, но и за идентифицирането им. Да кажем, че нещо в динамиката на брака ви се е променило, но всъщност не можете да го опишете. Или не се чувствате толкова комфортно с партньора си, колкото преди. Това често са ранни признаци, че взаимодействията се превръщат в нездравословни или дисфункционални. Това не означава, че един от двойката е виновен, а по-скоро, че самата връзка може да “не е настроена“, а кабинетът на терапевта често е много полезно място за стартиране на важен за вас процес. 


5. Има нещо, което искате вашият партньор да знае, но не сте успели да му го кажете.


Понякога силата на терапията започва от самото пространство: То може да се превърне в безопасно и подкрепящо място за вас, за да споделите неща, за които е трудно да се говори в други условия. Обучен професионалист, с топло присъствие често може да ви помогне да преодолеете страховете си да споделите нещо с партньора.

6. Единият или и двамата стават дисфункционални по време на конфликт.


Как една двойка се справя с конфликта е един от най-добрите предсказатели дали връзката им ще устои.  Може би вие или вашият партньор се оттегляте по време на конфликт, ставате отмъстителен или пък пасивно-агресивен. За съжаление, не липсват дисфункционални начини за справяне с конфликти – което служи за влошаване на първоначалния проблем.
7. Преминали сте през нещо опустошително, което променя начина, по който се свързвате помежду си. 

Понякога жестоката двойничка на неуспех в живота е, че боли не само самия неуспех, но и ефекта, който има върху брака или партньорството. Например много двойки тръгват по различни пътища след опустошителната загуба на дете. Друг път това е дългосрочна безработица, здравна криза или смут в едно от родните семействата на партньора. Може би не мислите да отидете на консултация за двойки след нещо толкова голямо, в края на краищата, имате достатъчно да се притеснявате за това, каквото е. Но поддържането на връзката ви силна  може да послужи само за да ви обедини и да ви даде допълнителна сила да успокоите идващата буря. 

8. Чувствате се заседнали в нездравословни модели. 


Няма ограничение за броя на моделите, които партньорите развиват в ежедневния живот. От това как и кога се хранят и спят (а лошият сън е свързан с брачни проблеми), до това колко време прекарват разделeни или с други хора, кой се занимава с различни домакински дела, как взаимодействат със семействата си. Може би нефункционалният и неудовлетворяващ модел е толкова прост, колкото това, че единият съпруг винаги използва другия, да му се оплаче от работата, но никога не си прави труда да изслуша другия, без да губи интерес. Или може би е по-задълбочено, като дългогодишно разделение на домакински дела, което се преживява като нещо несправедливо (или вбесяващо). Колкото по-дълго се използва моделът, толкова повече енергия и време ще отнеме, за да се промени. Най-добре да започнете рано.


9. Емоционалната интимност е изчезнала или дълбоко намалява


Това е почти клише за двама партньори да почувстват, че „искрата“ вече я няма, след като са прекарали десетилетие или повече, и че сега са по-скоро като съквартиранти, отколкото като сродни души. Понякога това е само защото рутината в  ежедневието е започнала да нарушава способността за свързване и е въпрос на преоритизиране. Друг път може да бъде по-коварно и да представлява двама партньори, които тихо са се разделяли, променяли са се по несъвместими начини дълго време или дори са се научили да посрещат нуждите си без да включват другия. 


10. Физическата интимност е проблем. 


Сексуалните проблеми могат да бъдат както симптом, така и причина за проблеми в отношенията, което означава, че често са начело на ежедневните оплаквания на двойката. Понякога промяната е очевидна и обезсърчаваща – двойка преминава от честа физическа интимност в почти никаква. Друг път е постепенно охладняване от това да изпълняват сексуалните желания един на друг, до това едва да се удовлетворят. Понякога има повече явен конфликт, като единият партньор изразява безсилие, постоянно го отхвърля или сексът се използва като инструмент за договаряне. Какъвто и да е проблемът, семеен консултант може да ви помогне да започнете работа по него

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Всички взаимоотношения преминават през трудности и могат да се възползват от предимствата, които дава семейното консултиране. Всички искаме да се чувстваме обичани, ценени и разбирани от нашите партньори. Ако отношенията ви не са добри, ако се чувствате самотни, макар във връзка, ако изпитвате съмения или се борите със загуба (каквато и да е), то дайте шанс на семейното консултиране!


Като част от личната ми кауза повече партньори да открият отново пътя един към друг, до 15 септември може да запазите безплатна първа семейна консултация (регулярна цена – 50 лв). За да запазите час, може да ме откриете на 0887 73 3779 или на Facebook страницата ми – тук.


Автор: Валентина Димитрова
Терапевт и Съосновател на Център „Нюанси“
Телефон за връзка и запазване на консултации: 0887 73 3779

Author


Avatar