Uncategorized

„Да обичаш себе си“ – погледът на един терапевт„Трябва да  обикнем първо себе си“… Дрън – дрън, не ми казвай КАКВО да направя,  кажи ми КАК!
„Трябва да  обикнем първо себе си“/ „Промяната започва от теб“;
„Осъзнаването е първата стъпка към промяна“
и т.н. и т.н. Това са така наречените „паразитни изрази“ в днешно време. В почти всеки фейсбук профил може да намерим такава сентенция и това е чудесно, но тук идва големият въпрос, който си задават немалко хора – КАК?
Как, аджеба, да обикна първо себе си, какво трябва да направя? Звучи лесно, дори някак логично, че това е разковничето на щастието ни, но има хора, за които това звучи странно, смешно, дори понякога страшно – какво значи да обичам себе си, не ме ли прави това егоист в очите на другите? Как да разбера въобще обичам ли се? Достатъчно ли е? Какво трябва да изпитвам?
Това също са сложни за отговор въпроси, защото всеки човек е различен (ха, още нещо, което „никога не сте чували“). Всеки е изминал своя път, имал е своето детство, срещал е различни хора по пътя си, които са го променяли, обичали, обиждали, карали са го да се чувства добре, зле, щастлив, недооценен, окрилен… и още и още…богата и пребогата палитра от чувства и емоции.
Трябва ли да сме осъзнали нещо, за да започнем да се променяме? Тук отговорът е и да и не. Да, когато осъзнаем или почувстваме че мястото, на което се намираме не ни харесва ние се опитваме да се преместим. Понякога, обаче хората седят на това място, въпреки че не искат да са там. Тези хора се уморяват лесно, нямат тонус и енергия, често се карат с близките си, нямат настроение или обратното – имат прекалено много енергия, която не могат да канализират и заливат околните с нея.

И в двата случая може да говорим за хора, които не се харесват, не са удовлетворени от живота си, но може би са се примирили. В моята практика често клиентите ми казват, че не знаят какво точно ги мъчи, но не се чувстват добре – тъжни са, нервни са, не могат да се познаят, не могат да определят причината, но не са щастливи.

На всички тези хора искам да кажа, че посоката на промяна може да се обърне. Не, не е задължително да сте осъзнали нещо и да искате да го промените, не е нужно да ви се е случило нещо, за да се обърнете към себе си и да прекарате малко време с най -важния човек в живота ви – Вие самият. Просто го направете! Кажете на околните , че имате важен ангажимент (а нима не е така?!) и действайте! Следствие на това събудено любопитство към вътрешния си свят, може да откриете нещо за себе си, което сте позабравили или не сте подозирали, че носите!
Ще ви дам няколко техники, които може да използвате и да поканите себе си на едно вълнуващо приключение:

 

Отидете на кафе или на ресторант сам и се почерпете – насладете се на всяка глътка, на всяка хапка, без да бързате, без да гледате часовника . При желание за тази среща винаги ще се намери някой, който да гледа децата за един час  или да се погрижи за вечерята.
Пуснете си хубава музика и напишете писмо до себе си – напишете всичко, което харесвате в себе си, всичко от което се страхувате, всичко за което копнеете и мечтаете (не забравяйте да се почерпите и с чаша хубаво вино!).
Погледнете се в огледалото – благодарете на себе си за всичко, което сте и вижте колко сте специален. Кажете си, че харесвате очите си, обичате скулите си или.. открийте нещата, които наистина харесвате в себе си и ги назовете на глас!
Затворете очи! Обгърнете се с две ръце и постоите така няколко минути, погалете се и усетете подкрепата, която си давате!

 

В началото може да се чувствате малко неловко или странно. Ако е така, значи не сте прекарвали много време със себе си и това е време да се промени!

Автор: Валентина Димитрова
Телефон за контакт: 0887 7337 79

Ако тази статия ви е харесала, предлагаме да преминете към първата стъпка. Ако искате да я споделите и да се отпуснете на чаша вино, то заповядайте на нашето събитие „Премълчаното писмо“ на 11.10. Повече информация прочетете тук: Премълчаното писмо 

Author


Avatar